Olomouc at the topThree years, three excellent awards by the world’s prestigious guidebook. Lonely Planet made a list of the most beautiful, yet lesser known tourist destinations. It wasn’t the hot springs of Iceland, Gibraltar Rocks, Odysseus' Ithaca or Luxemburg that ranked in first place but the historical center of Olomouc!

The mini guidebook, Secret Europe, presents tourists with fifty cities from different parts of Europe. The largest, world-renowned guidebook publisher attracts tourists to Olomouc by saying that “in terms of tourism Olomouc can be equated to an authentic restaurant which is your own, small, personal secret. The Main Square is amongst the most enchanting in the country. It is surrounded by historical buildings. It is adorned by the Holy Trinity Column listed as the UNESCO World Cultural and Natural Heritage. Magnificent churches, many of which host an exciting history, are scattered in the streets of the historical center. Explore the foundations of the ancient Olomouc castle in the Archdiocese Museum which is a must-see and then set out to one of the many pubs or mini-breweries”. In 2012, the publisher also awarded Olomouc by ranking it in the top ten most beautiful hidden treasures in Europe. One year later it was once again on the list of the recommended destinations in Moravia. “It’s beautiful as well as surprising for us. Lonely Planet is to tourist guidebooks what Michelin is to gastronomy. I perceive it as a win in the tourist Olympics,” responded Olomouc mayor, Martin Major, when he first heard of the award. “I am very pleased that the professional editor-in-chief of this publication truly appreciates the beauty of our city, its picturesque atmosphere and its uniqueness.

Apart from other things, Olomouc captivated them by the fact that it offers the same architectural treasures as Prague but without the crowds of tourists. It is definitely Olomouc’s advantage in comparison with our capital. However, despite repeated acclaim from the renowned guidebook, it may only be temporary”, mentioned the mayor, Major, with a smile. The deputy mayor, Jan Holpuch added, “I believe that this is an opportunity to introduce our beautiful city to many other tourists.” “I think that being awarded as a hidden treasure or undiscovered city will give Olomouc an even stronger stamp of attractiveness and will evoke more interest in potential visitors.”

Olomouc has been trying to advertise its beauty in a high-quality and systematic way. In the past years, this attempt has proved effective. Statistically as well as simply looking into the streets of the city center confirms that the number of tourists to Olomouc has truly increased. Olomouc is on the list of destinations offered by travel agencies as for example, one-day trips from Prague or as a part of the Vienna – Krakow route. “Greater advertising in cooperation with the agency CzechTourism certainly helped.

This agency gives Olomouc more space than before”, says Karin Vykydalová, head of the tourism department. “Acclaim from Lonely Planet obviously helps. Ideally, a visitor comes here based on the recommendation, is satisfied here and then recommends Olomouc to his friends back home”, adds Dušan Gavenda of the same department. Lonely Planet Secret Europe can be downloaded for free at: www.lonelyplanet.com/secret-europe.

Főoldal / Emlékművek - Zsidó műemlékek /  Az olomouci zsidóság emlékei / hu ^
 

Információs központjának

Informační centrum

i Horní náměstí (Felső tér)
podloubí radnice
779 11 Olomouc

Nyitva tartás: naponta 9:00–19:00
tel.: (+420) 585 513 385, 392
E-mail:

 

Térkép

Mapa města
 

Olomouc region Card

Olomouc Region Card

Olomouc region Card egy turisztikai kedvezmény kártyát, amely lehetővé teszi, hogy látogassa meg Olomouc jelentős megtakarításokat. A vásárlásra, hogy biztosan teljesen kedvezményes vagy ingyenes belépés.

 
St 01. 02.

2°C
borús égbolt

Zsidó műemlékek

Az olomouci zsidóság emlékei

Kameny zmizelých

Emlékező macskakövek (Stolpersteine)

Gunter Demnig német művész 1993/94 jött a Stolpersteine ötletével. Az első emlékező macskakövet a német Köln városában 1995-ben helyezte el. A 2012-es évben, Európa több száz városában, több mint 30 ezer ilyen emlékező macskakő került elhelyezésre. Ezeknek az emlékező macskaköveknek letétele azt a célt szolgálja, hogy emléket állítson a 2. világháború alatti fasiszta faji népirtás áldozatainak. A 10 x 10 x 10 cm méretű macskakövek felső oldalán lévő bronz táblácska az elhurcolt áldozat adatait tartalmazza, és ezzel emlékezteti az utókor emberét a náci háborús bűnökre.
Az emlékező macskakövek évente egyszeri elhelyezését Olomouc városa és az Olomouci Kerület (megye) finanszírozza.

Olomouc (Olmütz) városa a 14. és a 17. század között a Morva-őrgrófság fővárosaként kiemelkedően fontos szereppel rendelkezett. Napjainkban is a Haná-vidék dinamikusan fejlődő központjaként a zsidó hitközösség megható történelmi emlékeit őrzi. A város területén jött létre az országban a zsidó közösség egyik legrégebbi letelepedési helye.

 

Történelmileg hiteles híreket arról, hogy egy összefüggő, folyamatos képsort alkothassunk, csak gyéren áll a rendelkezésünkre.  Az egyik eredeti várfal alatt elhelyezkedő település – amely a város alapítása előtti időből származó  Szt. Mihály, Szt. Balázs, Szt. Móric templomok melletti településeken kívül volt egy zsidó település, melynek helyi létét, az archeológiai leletek és az írásos emlékek alapján,  a Mihály-domb északi lejtőjére lehet feltételezni.

A zsidó kereskedők és vásárosok jelenléte a városban már a 11. század kezdetére becsülhető.  Az 1140-es év tájából való az Isaak ben Dorbolo héber utazótól származó, a zsidó negyedet említő utalás (a települést Almijz ill. Olmijzként említi). Az 1239 és az 1246 évek közt az itt lévő települések egyesítésével alakult meg a királyi város, melynek terheit  Habsburg Rudolf császár rendelete alapján a város nemességével együtt az olomouci zsidóságnak is viselni kellett. 1311-ben a városban élő zsidók ünnepélyesen üdvözölték a városon átutazó Lucembug János királyt. Az 1413-1420-as években, latin nyelven íródott az  ún. zsidó regiszter, vagyis a zsidó kölcsönök jegyzékének könyve.  A város zsidó származású helytarója 1445-ben Mikuláš Apotékář  volt.

A zsidóság számára a kedvező évek nemsokára véget is értek: Jan Kapistrán ferences rendi szerzetes prédikációi következményeként Utószülött László király, 1454. július 22-én kelt levelében kiutasította a városból a zsidókat. Az olomouci és az uničovi házaikat, a zsinagógát és a temetőt a városnak adományozta.  A zsidóknak a várost november 11-ig el kellett hagyniuk,  a városban hagyott ingatlanukért a város nemesei a királynak  évente 40x60 garast, ún. zsidó adót fizettek. A kiüldözött zsidó lakosok a környező jobbágy városokban Prostějivban,  Tovačovban, Přerovban, Lipník nad Bečvouban, és Úsovban telepedtek le. Ezt követően hosszú négyszáz éven keresztül a királyi, később az erődítmény városban a zsidó vallású emberek nem telepedhettek le. Ők – kizárólag bizonyos napokon –  csak a külvárosban, elsősorban  Bělidloban, tartózkodhattak. Itt az 1792 és az 1861 közti években nyilvános zsidó  étkezde, valamint a 19. század elejétől egy magán imahely működött.

Az 1848-as forradalmi évben lettek eltörölve  a középkori megkülönböztető rendelkezések. Ekkor a zsidó polgároknak is teljes körű polgári jogok lettek biztosítva, amely magába foglalta a szabad mozgás jogát is. Ekkor kezdődött el a nagyobb városok környékén élő zsidó polgárok  városokba történő költözése. Itt a gazdálkodás lehetősége kedvezőbb volt.

A hitközösség 1865-ben lett megalapítva, mely 1892-ben egy önálló felekezeti közösségé alakult át. Az Osztrák monarchia területén 1897-ben Olomouc városában lett megrendezve az 1. Cionista  Kongresszus, amelyet Herzl Theodor is üdvözölt.  Több zsidó közösség  és jótékonysági alapítvány létezését dokumentálja a város  kulturális, politikai és közösségi életébe történő bekapcsolódásuk. Az 1. világháború idejében a város több száz halicsi zsidó menekültnek adott otthont.

A zsidó közösség virágzó közösségi életének a náci megszállás évei vetettek véget. A város zsidó származású lakossága, amelyekre a  vonatkoztak az ún. norimbergi törvények,  fokozatosan meg lettek fosztva teljes körű jogaiktól és vagyonuktól. A városból és környékéről összeszedett  3 498 zsidó polgárt, öt szállítmányban, a Terezin-i börtönökbe, majd innen a keleti koncentrációs táborokba hurcoltak el. Az ő emlékükre minden év tavaszán a Jom ha-soa ünnepén , a Neředín-i új zsidó temetőben egy  ünnepélyes temetési szertartást  rendeznek.

Azon zsidó származású polgárok, kik átélték a háború borzalmait, még az 1945-ös évben felújították a zsidó közösséget. Az elöregedés és az emigráció következtében bekövetkezett létszámcsökkenés végett az olomouci zsidó közösség 1962-ben csupán mint egy zsinagógai kar, a „ŽNO Ostrava“ (Ostravai Zsidó Vallási Közösség) keretében maradt fenn. Csak az 1989-es évet követő demokratikus változások hozták  magukkal az olomouci vallási élet fellendülését.  1991. április 1-én fel lett újítva az önálló vallási hitközösség, amelynek hatásköre kihat az Olomouc-i, Šumperk-i, Jeseník-i, Bruntál-i és a Přerov-i járások területére.

 

Mastodon