Olomouc at the topThree years, three excellent awards by the world’s prestigious guidebook. Lonely Planet made a list of the most beautiful, yet lesser known tourist destinations. It wasn’t the hot springs of Iceland, Gibraltar Rocks, Odysseus' Ithaca or Luxemburg that ranked in first place but the historical center of Olomouc!

The mini guidebook, Secret Europe, presents tourists with fifty cities from different parts of Europe. The largest, world-renowned guidebook publisher attracts tourists to Olomouc by saying that “in terms of tourism Olomouc can be equated to an authentic restaurant which is your own, small, personal secret. The Main Square is amongst the most enchanting in the country. It is surrounded by historical buildings. It is adorned by the Holy Trinity Column listed as the UNESCO World Cultural and Natural Heritage. Magnificent churches, many of which host an exciting history, are scattered in the streets of the historical center. Explore the foundations of the ancient Olomouc castle in the Archdiocese Museum which is a must-see and then set out to one of the many pubs or mini-breweries”. In 2012, the publisher also awarded Olomouc by ranking it in the top ten most beautiful hidden treasures in Europe. One year later it was once again on the list of the recommended destinations in Moravia. “It’s beautiful as well as surprising for us. Lonely Planet is to tourist guidebooks what Michelin is to gastronomy. I perceive it as a win in the tourist Olympics,” responded Olomouc mayor, Martin Major, when he first heard of the award. “I am very pleased that the professional editor-in-chief of this publication truly appreciates the beauty of our city, its picturesque atmosphere and its uniqueness.

Apart from other things, Olomouc captivated them by the fact that it offers the same architectural treasures as Prague but without the crowds of tourists. It is definitely Olomouc’s advantage in comparison with our capital. However, despite repeated acclaim from the renowned guidebook, it may only be temporary”, mentioned the mayor, Major, with a smile. The deputy mayor, Jan Holpuch added, “I believe that this is an opportunity to introduce our beautiful city to many other tourists.” “I think that being awarded as a hidden treasure or undiscovered city will give Olomouc an even stronger stamp of attractiveness and will evoke more interest in potential visitors.”

Olomouc has been trying to advertise its beauty in a high-quality and systematic way. In the past years, this attempt has proved effective. Statistically as well as simply looking into the streets of the city center confirms that the number of tourists to Olomouc has truly increased. Olomouc is on the list of destinations offered by travel agencies as for example, one-day trips from Prague or as a part of the Vienna – Krakow route. “Greater advertising in cooperation with the agency CzechTourism certainly helped.

This agency gives Olomouc more space than before”, says Karin Vykydalová, head of the tourism department. “Acclaim from Lonely Planet obviously helps. Ideally, a visitor comes here based on the recommendation, is satisfied here and then recommends Olomouc to his friends back home”, adds Dušan Gavenda of the same department. Lonely Planet Secret Europe can be downloaded for free at: www.lonelyplanet.com/secret-europe.

Főoldal / Szabadidő - Olomouci parkok /  Üvegházi gyűjtemények / hu ^
 

Információs központjának

Informační centrum

i Horní náměstí (Felső tér)
podloubí radnice
779 11 Olomouc

Nyitva tartás: naponta 9:00–19:00
tel.: (+420) 585 513 385, 392
E-mail:

 

Térkép

Mapa města
 

Olomouc region Card

Olomouc Region Card

Olomouc region Card egy turisztikai kedvezmény kártyát, amely lehetővé teszi, hogy látogassa meg Olomouc jelentős megtakarításokat. A vásárlásra, hogy biztosan teljesen kedvezményes vagy ingyenes belépés.

 
Út 05. 07.

20°C
enyhe eső
St 06. 07.

23°C
enyhe eső

Olomouci parkok

Üvegházi gyűjtemények

Üvegházi gyűjtemények

Wolkerova 17, 771 11, Olomouc

Telefon: (+420) 585 726 111

E-mail: [email protected]

Web: http://www.flora-ol.cz

Otevřeno:

February, November: 9:30 - 16:00 (only at weekends)

March: 9:30 - 16:00 (daily except Monday)

April - October: 9:30 - 18:00 (daily except Monday)

Az olomouci kiállítási terület része az üvegházi növénygyűjtemény, mely  terjedelmében a Cseh Köztársaság területén a legnagyobb. Az év minden szakában itt több tíz egzotikus növény virágzik, hajt vagy termése érik be. Ezért a téli hónapok kivételével látogatható.

Pálmafák üvegháza

A kert üvegházai közül a legnagyobb és legrégibb a pálmafák üvegháza, amely az olomouci kiállítási terület büszkesége. Ez a Smetana kertben található üvegház 1927-1930 közt épült.  Az 1500 m2  alapterületű házban több mint 70 különböző fajtájú egzotikus trópusi pálmafa látható, melyek némelyikének kora már jóval meghaladta 100 évet. A pálmafák közül a legterebélyesebbek a datolyapálmák, egyedüliek az üvegház közepén lévő elegáns, sudár termetű kelet-ázsiai pálma a Trachycarpus excelsa. Az üvegházban további érdekes pálmafaj látható mint pl. a Livinstonia australis (ausztráliai legyezőpálma), melynek törzsét levélalap maradványok és rostok borítják, a karcsú és csupas törzsű  bételpálma, melynek levelei ritkák és redőzöttek. Sűrű csomókban nőnek az alacsony, tüskés, bokros törpepálmák (Chamaerops humilis a Chamaerops excelsa), ezek a Földközi- tenger vidékéről származnak.

Következő látnivaló  a pálmákhoz hasonló, de fejlődéstanilag jóval korábbi eredetű a cikkászfélék családjába tartozó kétlaki, nyitvatermő növények. Az üvegházban virágaikkal gyönyörködtetnek a hibiszkuszok, a napos oldalon pedig a Bougainvillea liánjai díszelegnek, melyeket a görögországi szigetekről is ismerhetünk. A pálmafák üvegházában  képviselve vannak a fikuszok és a citrusfélék is, pl.  citromfa, narancsfa és a délfenyők.

A üvegházban a legfeltűnőbb növény a Monstera deliciosa és a többméteres, tüskés      Asparagus falcatus lián. A Hedychium gardnerianum  mámorító illatú, sárga virágával tűnik ki, az üvegház árnyékosabb részén a növényzet alatt pedig  páfrányok sokasága bújik meg.

Az üvegház egzotikus növényzetét az állatvilág képviselői tarkítják – madarak, halak, kétéltűek, pókok, – melyek az üvegház nem mindennapi hangulatát teszik eredetivé.

Kaktuszok üvegháza

A kaktuszok üvegháza, amely kapcsolódik a pálmák üvegházához, a múlt század 60-as éveiben lett felállítva.  Az itt nevelt gyűjtemény tiszteletbeli 3000 darab kaktuszból  és szukkulensből áll, melyek 700 különböző fajtához és változatukhoz tartoznak, mint pl. az amerikai kaktuszok, az afrikai aloé és kutyatejek, a japán színes kaktuszok.

A gyűjtemény talán legértékesebb nemzetsége az Astrophytum (csillagkaktuszok).  Az itt látható, hatalmas bordázatú és tüskéjű,hatalmas  példányok életkora meghaladja a hetven évet. Az üvegház középső része ad otthont a sokak által megcsodált különféle alakú, színes tüskéjű, nagyságú, virágzatú és terméssel rendelkező kaktuszoknak.  Az ülőke bútorzathoz hasonlítanak a nagyon dekoratív megjelenésű, az Echinocactus családhoz tartozó kaktuszok.

A kaktuszok gyűjteményében a leghatalmasabbak közé tartozik a tüskés törzsű Brasiliopuntia bahiensis.  A kaktuszok üvegházának további érdekességek közé tartozik a közvetlenül a bejárat felett húzódó „éjszaka királynője“ a Selenicereus grandiflorus. Ez a növény egy évben csupán egy éjszaka virágzik, a virága a legnagyobbak és a legszebbek közé tartozik. A varjúhájfélék családjához tartozó növények közül több kisebb növésűvel találkozhatunk, mint pl. az  agávékkal.

Trópusi növények üvegháza

Ebben az üvegházban található növények a színek, alakzatok, méretek és virágzatok gazdag skálájával kápráztatják el az ide látogatót. Az öt egymással összekapcsolt vízmedencében a trópusi tündérrózsák virágzanak, melyek közül a legnagyobbra, a Victoria regiara,  jellemzőek a hatalmas úszó levelek.

Az üvegházban a legnagyobb létszámmal a dekoratív, több hónapig  színesen virágzó, a Bromeliaceae anászfélék családjához tartozó növények vannak jelen. A gyűjtemény tartalmazza az eredeti formájában és különböző változatában az Ananas comosust, melynek termése a jól ismert trópusi gyümölcs, az ananász.

Az üvegház látogatói megcsodálhatják az elegáns sárkányfát (Dracaena) és a banánnal rokon dél-amerikai  Heliconia psittacorumot (rákollóvirágot). A trópusi növények üvegháza tavaszi dísze a Fülöp-szigetekről származó Medinilla magnifica bokor lecsüngő rózsaszínű virágai. A kontyvirágfélék közül az üvegházban a legfeltűnőbbek a nagy levelű Alocasia macrorrhiza (elefántfül) és a sötét lila Xanthosoma violaceum.

Szubtrópusi növények üvegháza

Az üvegház az eredeti elképzelés szerin mint „izraeli kert“ volt létrehozva, amelyet az itt található növények alapján citrusinak is neveznek.

A paradicsomhoz hasonló, sugárzó narancssárga színű terméssel dicsekedhet a Diospyros lotus – a tomel, melynek termése nálunk a „lótuszszilva“ néven ismeretes. Az üvegház medencéje utáni térségben nő a paradicsomfa – Cyphomandra betaceae. A nagy levelű bokor termése hosszúkás, élénkpiros, sokmagvú és lédús. A kijárat felé haladva láthatjuk az „eperfát“ – Psidium cattleyanum, melynek az eperre emlékeztető ízű és illatú termése sötétlila színű. Tovább haladva a megtekinthetjük a kaméliákat, páfrányokat, törpe bambuszokat, és a kiváló termésű citromfát a „Mezery“ citrust.


KÉPGALÉRIA:

Üvegházi gyűjteményekÜvegházi gyűjteményekÜvegházi gyűjtemények